D'Airot

Kontakt, no 1, 2008

MUSIIKKIA KARJALASTA

Muutama sana suomen- ja karjalankielisestä rockmusiikista

D’airotin uutuus-cd on juuri ilmestynyt ja Santtu Karhun levy ilmestyy lähiaikoina. Molemmat ovat levyjä joihin seuran jäsenten olisi syytä tutustua, sillä Karjalassa ei ilmesty turhan usein suomeksi tai karjalaksi laulettua rockmusiikkia ja niitä kuuntelemalla voi miettiä koko Venäjällä tapahtuvia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia. Kumpikaan levy ei kuulosta millään tavalla perinteisesti venäläiseltä. D’airotin vaikutteet tulevat Amerikasta, Santtu Karhun ympäri maapalloa ja kosmoksesta.

D’Airot: Patria

Enska Jakobsonin johtama, suomeksi laulava, petroskoilainen D’airot –yhtyeen juuri julkaistu uusi albumi ”Patria” ei kuullosta millään muotoa sellaiselta Venäjältä tulevalta rockmusiikilta, johon olemme stereotyppisissä näkemyksissämme tottuneet. Yhtye ei käytä haitaria eikä balalaikkaa tuodakseen esiin itäisyyttään ja muutenkin, onneksi, telaketjuripaska loistaa poissaolollaan. Yhtyeen musiikkia voisi luonnehtia amerikkalaisen modernin bluesrockin ja singer-songwriter –tyylin risteytykseltä lisättynä ripauksella afroamerikkalaista hardrockia.

Hyvät sävellykset, Enskan runolliset lyriikat ja yhtyeen, varsinkin soolokitaristin Grigory Ziminin, erinomainen soitto ansaitsevat aplodit.

Albumin nimi tuo mieleen ensimmäisenä Suomen valtion asetehtaan ja Perustuslaillisen Kansanpuolueen, mutta valinta selittynee sillä, että laulujen suomenkieliset lyriikat käsittelevät mm.Ystäviä, Petroskoita, Karjalaa, Inkeriä, Venäjää ja Länttä.

Suomi-Venäjä-Seura ja Pohjois-Suomen piiri ovat tukeneet levyn tuottamista.

D´Airot-yhtyeessä soittavat E. Jakobson (laulu, kitara, huuliharppu), Grigori Zimin (soolokitara, laulu), Aleksei Koblikov (bassokitara) ja Jevgeni Klimov (rummut). Levyä myy mm. Pohjois-Suomen piiritoimisto Oulussa, puh. (08) 535 5500, pohjois-suomi@venajaseura.com. Hinta on 15 euroa.

Santtu Karhu ja Talvisovat: Allus oli muna

Santtu Karhu ja Talvisovat äänittävät tulevan, kolmannen, albuminsa ”Allus oli muna” ensi helmi-maaliskuun vaihteessa. Mikäli asiat etenevät suunnitellusti levyn pitäisi ilmestyä Suomen levykauppoihin ensi huhtikuun loppupuolella.

Tulevalla levyllään Karhu Talvisopineen jatkaa karjalaisen kansanmusiikin ja afroirlantilaisen(?) musiikin fuusiotaan sekä karjalankieltä ja kulttuuria puolustavaa, kohta jo yhden miehen, sotaansa.

M.A.Castrenin Seura on tukenut levyn tuottamista.

Jyrki Raatikainen
POHJOIS-SUOMEN PIIRIN KULTTUURIVASTAAVA SIIKAJOKILAAKSON VENÄJÄ-SEURAN PJ


© 1998–2023